030 - 697 72 07 info@princenhof.info

fietsroute

FIETSROUTE
Verken Boswachterij Austerlitz en de Leusderheide

Lekker fietsen door de natuur, dat is geen enkel probleem op de Utrechtse Heuvelrug. Deze route neemt je mee door Boswachterij Austerlitz in het noordelijke deel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Je vindt hier onder andere een groot heidegebied.

Boswachterij Austerlitz
Boswachterij Austerlitz was de plek waar het Franse leger Kamp Zeist aanlegde in 1804. Daaruit ontstond het dorp Austerlitz, dat werd vernoemd naar de plaats in Tsjechoslowakije waar Napoleon een overwinning behaalde op Russische en Oostenrijkse troepen. Toen de Fransen het gebied verlieten werd het omgetoverd tot een mooi natuurgebied door sparren, eiken, dennen en beuken aan te planten. Verder werden er hier fraaie landhuizen gebouwd met parken eromheen. Inmiddels zijn deze landhuizen alweer verdwenen, maar hier en daar vind je wel nog een statige beukenlaan uit deze tijd. Verder fiets je langs de Leusderheide. In de middeleeuwen lieten boeren uit de omgeving hun vee hier massaal grazen en zo ontstond het uitgestrekte heide- en stuifzandgebied.

Pannenkoekenhuis Princenhof
Het start- en eindpunt van deze route ligt bij Pannenkoekenhuis Princenhof. Hier kun je terecht voor een welverdiend hapje en een drankje. Ga voor een heerlijke pannenkoek om je energievoorraad aan te vullen of ga voor een korte pauze met een kopje koffie.

Landgoed Den Treek
Na ongeveer twintig kilometer fietsen kom je bij landgoed Den Treek – Henschoten. Dit landgoed is bijna 2000 hectare groot en ligt op het punt waar de Utrechtse Heuvelrug overgaat in de Gelderse Vallei. Het landgoed is dicht bebost, maar er zijn ook landbouwgronden aangelegd. Tussen de bomen en de akkervelden zijn ook stukken heidegebied, zandverstuivingen en vennen te vinden.

Wandelroute

Gezellige klompenroute in Driebergen-Rijsenburg

Dwars over landerijen van een boer lopen. Dat zou je normaal niet zo snel doen, maar op een klompenpad is dat juist de bedoeling met toestemming van de boer. Op deze route wandel je over het Aderwinkelpad ten zuiden van Driebergen-Rijsenburg.

Chique landgoederen
De wandeling start en eindigt dichtbij station Driebergen-Zeist. Het is dus een mogelijkheid om de auto een keertje te laten staan en met de trein te komen. Vanuit het startpunt wandel je richting Driebergen. De route loopt door een chique omgeving vol imposante landgoederen en buitenhuizen, zoals landgoed Sparrendaal uit 1754. Vervolgens wandel je verder door het ruime, groene centrum van Driebergen richting het Aderwinkelpad. Deze route is gemarkeerd met klompjes en daardoor makkelijk te volgen.

Imposante landgoederen
Rijke Hollanders kochten in de 18e eeuw aan de lopende band stukken land aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Hier bouwden ze vaak een tweede huis, dat ze bijvoorbeeld konden gebruiken als zomerverblijf. Een strook vanaf ongeveer De Bilt tot Rhenen was enorm in trek bij de Hollanders. Deze regio wordt de Stichtse Lustwaranda genoemd. Onder andere landgoed Sparrendaal, maar ook landgoed Dennenburg en landgoed Broekbergen zijn in die tijd gekocht. Het laatstgenoemde landgoed heeft tot 1996 dienst gedaan als klooster voor de Benedictinessen.

meer routes?

Kijk op de site van route.nl voor meer fiets- en wandelroutes

Openingstijden

Maandag    11:00 – 20:30

Dinsdag      11.00 – 20.30

Woensdag  11:00 – 20:30

Donderdag 11:00 – 20:30

Vrijdag         11:00 – 20:30

Zaterdag     11:00 – 20:30

Zondag        11:00 – 20:30

Keuken open tot: 20:00

Let op: Indien het rustig is behouden wij ten alle tijden het recht eerder dicht te gaan!